sunnuntai 24. marraskuuta 2013

"Päärynöitä viinissä" ja ensimmäiset joulufiilikset ja joulukoristeostokset Milanossa

Muutama päivä sitten olin asioilla ja kävelin Zara Home:in ohi. Näyteikkunasta viehättyneenä päätin kurkata, mitä liikkeessä oli tarjolla.....ja sisällähän oli jo joulukoristeet esillä. Nähdessäni nämä minimuodossa olevat olkikoristeet, tuli oikein ihanat joulufiilikset ja uudet ideat tämän vuoden kodin koristeluun!!



Olkiset minijoulukoristeet Zara-home:sta
Italiassahan jouluhumu alkaa varsin myöhään verrattuna Pohjoismaihin. Sama koskee koristeluja. Milanossa kylläkin laitetaan kuusi aikaisemmin esille kuin joulupukin kotimaassa, nimittäin kuusen virallinen esillelaitto päivä olisi jo 7. pv joulukuuta, jolloin vietetään Milanon suojeluspyhimyksen, Sant'Ambrogio:n päivää. Seuraavana päivänä  eli 8. joulukuuta onkin sitten "Immacolata"  eli katolisessa kirkossa vietettävä Marian perisynnittömän sikiämisen (lat. Conceptio immaculata) juhla­päivä. Joka vuosi jo syksyllä kalenterista tarkastellaan kuumeisesti, josko nämä ylimääräiset vapaapäivät sattuisivat keskelle viikkoa eli takaisivat silloin monelle työssä olevalle milanolaiselle pikkuhengähdyksen ennen varsinaista joululomaa. Mutta tästä milanolaisesta perinteestä tulen kertomaan tarkemmin sitten joulukuussa.


Muuten täällä koristelu on huomattavasti vähäisempää, ainakin verrattuna siihen, mihin itse olen lapsuudessani tottunut. Ikkunakoristeita, esim. sillkkipaperista tehtyjä lumihiutaleita, tonttuja, enkeleitä yms. ei harrasteta,  joulu- tai adventtikalenteria ei juuri tapaa, joten aikaisemmin ostin sen aina varastoon Suomessa käydessäni...;-). Nykyisin adventtikalentereita löytyy täältäkin esim. kansainvälisistä kirjakaupoista, mutta niihin suomalaisten lasten rakastamiin suklaakalentereihin en ole vielä törmännyt! Minä kyllä innostuneena koristelen kotia ja olen kehitellyt oman versioni pysyvästä joulukalenterista, joten ei enää tarvitse sen luukullisen version perässä juosta. Tuosta kalenterista postailen sitten päivittäin, kun sen aika alkaa....;-).


 Zara Home:n lisäksi kävin fiilistelemässä ensimmäisiä joulutunnelmia High Tech:issä, joka on aivan Corso Como:n  vieressä ja inspiroidun tästä joulutuotteesta, joka taitaa olla sitten tämän joulun ensimmäinen valoa tuova koriste meidän huusholliin....tule käymään uudelleen Nikan baarissa, niin näet mitä sieltä tulee esiin...;-).
Valoa pimeyteen...
Arktisen ilmanvirtauksen myötä Milanossakin on lämpötila huomattavasti laskenut! Viime päivinä olen hytissyt hieman kylmästä ja mikä olisi lämmittävä, vähän energiaa antava jälkiruoka allergiselle tähän aikaan vuodesta? Jos se ei ole "la mela cotta"  eli  uuniomena, niin se on "le pere cotte al vino" eli viinissä kypsennetyt päärynät. Tämä ohje on erinomainen, jos sinulla on punaviinin jämiä kotonasi, tai olet vast'ikään avannut juomakelvottoman viinin, joita ei voi käyttää muuhun kuin ruoanlaittoon. Resepti on niin helppo ja käytännössä se valmistuu lähes yksinään, kunhan vain muistat käännellä päärynöitä säännöllisin väliajoin. Herkullinen tuoksu täyttää talon ja valmiit päärynät ovat maultaan....taivaallisia!

Viinissä keitetyt päärynät
Päärynät viinissä  (Pere cotte al vino) (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)

Ainekset 2:lle hengelle:

2 päärynää (olen käyttänyt lajikkeita, joita on sattunut kotona olemaan. Asiantuntijoiden mukaan paras lajike olisi nimeltään Martin Sec (niitä on vaikea löytää), mutta Kaiser tai Williams käyvät yhtä hyvin.)

2-4 dl punaviiniä (määrä riippuu päärynöiden koosta. Itse olen yleensä ensin laittanut 3 dl punaviiniä ja 1 dl vettä, jos on näyttänyt siltä, että neste ei riitä. Mikäli päärynät ovat olleet todella isokokoisia olen laittanut suoraan 4 dl punaviiniä + 2 dl vettä).

1-2 dl vettä (riippuen päärynöiden koosta ja punaviinin määrästä)

1/2 dl ruokosokeria (Jos tykkäät todella makeasta, voit laittaa vähän enemmän, mutta mielestäni tämä määrä rittää hyvin 4 dl:n kokonaismäärään nestettä.)

1 kokonainen n.5 cm:n mittainen kanelitanko

2-4 kuivattua mausteneilikkaa (Jos et pidä vahvoista mauista, laita vain 2.)

Kastikkeen tekovaiheessa halutessasi  1 käsittelemättömän appelsiinin kuori 

Valmistus:
Kuori päärynät, poista ylhäältä puinen osa. Halutessasi, voit myös valmistaa päärynät kuorineen, silloin kypsymisaika on hieman pidempi.

Laita korkealaitaiseen kattilaan punaviini, vesi, ruokosokeri ja anna nesteen kuumentua kiehumispisteeeseen. Lisää kaneli, mausteneilikka ja päärynät. Anna kiehua n. 5 min. ilman kantta, niin  että alkoholi haihtuu. Tämän jälkeen voit laittaa kannen päälle ja vähentää lämpöä pienelle (käytän kaasuhellaa, jonka pistän minimille).

Käännä päärynöitä n. 10 minuutin välein. Jos näyttää siltä, että neste alkaa liikaa kuivumaan, lisää hieman vettä ja pienennä lämpöä, mikäli se ei jo ollut pienimmällä vaihtoehdolla.

Anna päärynöiden kypsyä n. 25-30 min. riippuen niiden koosta. Muista kääntää niitä aina kymmenen minuutin väliajoin tasaisen kypsymistuloksen saamiseksi. Itse voin syödä vain tosikypsiä, joten päärynät kypsyvät liemessään hyvinkin 30 min.


Poista päärynät liemestä ja nosta lämpöä siten, että liemi alkaa vähentymään ja karamellisoitumaan eli se muuttuu koostumukseltaan siirappimaisemmaksi. Halutessasi, voit tässä vaiheessa lisätä appelsiinikuorta antamaan omaa aromiinsa liemeen. Kun neste on sopivasti haihtunut, eli se on muuttunut kastikemaiseksi, siivilöi se ja laita se pieneen nekkaan tarjoilua varten.
Kaada siirappimaista kastiketta päärynöiden päälle. Voit tarjoillla päärynät sellaisenaan, tai itsellesi sopivan vaniljajäätelön kanssa. Voit myös tarjoilla päärynöiden kanssa vispattua kermaa, jota on maustettu hieman kanelilla. 
Nämä päärynät ovat todella hyviä, makeita ja tuoksuvia. Sinulle tulee varmsti halu tehdä niitä toisenkin kerran!



1 kommentti: